Symfonikoncert: Elskelig og egenrådig

Der findes musik, der kradser, og så er der musik, som er lytteren uendeligt velvilligt indstillet. Til denne koncert får vi begge dele. På den ene side Liszts romantiske tonedigt Les Préludes og Rachmaninovs bløde, romantiske tonesprog. Sidstnævntes tredje klaverkoncert er for øvrigt hundesvær, så at spille den er at tage en af de store skalpe i klaververdenen, ikke mindst for en ung klaverløve som Rafael Kyrychenko, der i 2017 vandt Aarhus International Piano Competition og dermed også muligheden for at spille med Aarhus Symfoniorkester. Heldigvis er den lige så let at lytte til, som den er svær at spille.

På den anden side får vi den unge Coplands første store værk, den fascinerende orgelsymfoni. Her bliver det store Klais-orgel brugt på lige fod med orkestrets andre instrumenter i en symfoni, hvor man både kan høre strejf af Stravinskij og jazz.

Det er mødet mellem højromantik og nye toner, og det er mødet mellem lyden af den store russiske tone og en spritny fransk-amerikansk klang. Og så er det naturligvis mødet med orglet, symfoniorkestrets største instrument.

Organist Mikael Wahlin (Sverige) har et meget bredt og spændende repertoire som rummer alt fra barok til 1900-tallets musik. Hans fokus ligger på Bach, Reger og franske navne som Vierne og Franck. Har ligeledes indspillet cd’er med værker af Dupré, André Fleury, Ernst Krenek, Max Reger og Joseph Jongen. Modtog i 1988 sin solisteksamen, og har blandt andet vundet international anerkendelse for sin fortolkning af orgelmusikken.

Dirigent Andris Poga (Letland) er uddannet dirigent fra Jazeps Vitols Latvian Academy of Music. Modtog fra 2004 til 2005 undervisning af Uros Lajovic ved Vienna University of Music and Performing Arts. Mens han stadig var en elev deltog han i masterklasser af dirigenter, herunder Mariss Jansons, Seiji Ozawa og Leif Segerstam. Siden 2007 har han været tilbagevendende dirigent for det lettiske nationale symfoniorkester i værker af Beethoven, Brahms og Mahler-symfonierne og ligeledes af Weber, Richard Strauss, Hindemith, Messiaen, Alban Berg og andre. I 2007 blev han også udnævnt til musikchef og chefdirigent for Riga Professional Symphonic Band og holdt denne stilling indtil 2010. Poga grundlagde Konsonanse Chamber Orchestra, som han har turneret med i Letland, Tyskland, Finland, Spanien og andre steder.

———
Koncertoptakt: Torsdag aften kl. 18.30-19 er der koncertoptakt ved Aarhus Symfoniorkesters Venner (ASOV) i Kammermusiksalen, Musikhuset Aarhus. Det er gratis at deltage. Læs mere på www.asov.dk


Medvirkende:
Mikael Wahlin, orgel
Rafael Kyrychenko, klaver
Andris Poga, dirigent

Værker:
S. Rachmaninov: Klaverkoncert nr. 3
A. Copland: Orgelsymfoni
F. Liszt: Les Préludes

Billetter:
105-290 kr.
www.billetlugen.dk samt ved indgangen

Tid og sted:
Symfonisk Sal, Musikhuset Aarhus
Torsdag den 15. november 2018 kl. 19.30