13/11 2022: Ensemble 1585

Oplev Ensemble 1585 i KØNs (det tidligere Kvindemuseum) fine byrådssal.

Søndagens program i Aarhus Symfoniske Orgelfestival byder for første gang på en koncert i den gamle byrådssal på museet Køn, det tidligere Kvindemuseum. Det er Ensemble 1585, der spiller et helt usædvanligt barokprogram, idet programmet overvejende byder på musik af to kvindelige barokkomponister, nemlig Elisabeth Jacquet de la Guerre fra Paris og Isabella Leonarda fra Novara i Italien. Den klassiske musikhistorie har i mange år været fuldstændig domineret af pudderparykklædte mænd, men her er altså chancen for at høre værker af to meget aktive og populære, men siden fuldstændig glemte kvinder fra baroktiden. Henimod slutningen af programmet skrues der op for dramatikken, idet der både bliver præsenteret et værk af en morder, Giovanni Pandolfi, og til slut en vældig triosonate af en komponist, Jean-Marie Leclair, som selv blev myrdet.

Ensemble 1585 består af 3 excentriske professorer og to tjekkede yngre damer, der har fundet sammen i deres kærlighed til de mere upåagtede hjørner af barokken og til tidens ornamentik og pragtglæde. Professor Mo Yi, violin, Ida Spang-Hanssen, p.t. Det Kgl. Kapel, violin, Gert von Bülow, tidl. professor i Rostock, cello, professor Ulrik Spang-Hanssen, orgel og domkantor Anne Agerskov, cembalo.

Det danske barokensemble Ensemble 1585 blev stiftet i 2018 med anerkendte solister, der har specialiseret sig i barokkens ornamentik og drive hele livet. Ensemblet går imod vor egen tids trend med at skære alting ind til benet, og dyrker i stedet fyldighed i klangen, overdådig ornamentik og den uimodståelige rytmiske fremdrift, som er barokkens egentlige udtryk.

PROGRAM
Elisabeth Jacquet de la Guerre:  Triosonate nr. 2 i B-dur
Elisabeth Jacquet de la Guerre: Sonate nr. 1 i d-mol
Isabella Leonarda:  Triosonate nr. 1 i e-mol (op. 16)
Giovanni Antonio Pandolfi: Sonate op 3, nr. ‘La Cesta’
Jean-Marie Leclair: Triosonate nr. 1 i d-mol (op. 4)

TID OG STED
Søndag 13. november 2022 kl. 12.30
KØN – Gender Museum Denmark
Byrådssalen
Domkirkepladsen 5
8000 Aarhus C

MEDVIRKENDE
Violinist Mo Yi, professor ved Det Jyske Musikkonservatorium
Violinist
Ida Spang-Hanssen, freelance violinist og solist fra DJM
Cellist Gert von Bülow, tidligere professor ved Rostock Hochschule für Musik
Organist Ulrik Spang-Hanssen, professor ved Det Jyske Musikkonservatorium
Organist (cembalo) Anne Agerskov, domkantor ved Aarhus Domkirke

BILLETTER
95/75/0 kr. – se priser her