14/11 2024 Det guddommelige


Toner, der skraber mod himmelhvælvet og fatteevnen – og klangfarver, der mætter alle sanser. Du kommer ikke tættere på det guddommelige i musikken end denne koncert.

Endelig får du igen chancen for at høre Musikhusets monumentale Klais-orgel i aktion! Ved denne koncert spiller vi musik i alle palettens farver, når vi forener musikkens to største instrumenter: Orglet og symfoniorkestret.

Fauré viser musikkens sarteste nuancer frem i sin Pavane. Det er blid, elegant og henførende musik – som et miniaturestudie i lethed og pastelfarver.

Esa-Pekka Salonen, derimod, har fundet pangfarverne frem i sin Sinfonia Concertante for orgel og orkester. Orglet indtager nemlig igen koncertsalen til Aarhus Symfoniske Orgelfestival– og solisten er ingen ringere end en af verdens absolut bedste organister: Mageløse Iveta Apkalna er en verdensstjerne, som uropførte Salonens Sinfonia Concertante i Elbphilharmonien i 2023.

Organisten Bruckner fylder 200 år i 2024. Han kunne som ingen anden omskabe symfoniorkestret til et overmenneskeligt kirkeorgel, hvis klange når dimensioner af en anden verden: I den mægtige fj erde symfoni drages vi ind i en katedral af toner, der stiger og stiger, til randen af vores fatteevne og følelsesmæssige kapacitet – og måske lidt længere. Det bliver en koncert, der rummer det allerstørste.

OM SOLISTEN

Iveta Apkalna er en fremtrædende lettisk organist. Hun har studeret ved Emīls Dārziņš musikskole i Riga samt ved Latvias Musikakademi og Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse de Paris.

Apkalna har vundet adskillige priser, herunder førsteprisen ved den internationale orgelkonkurrence i Maseik, Belgien, og ECHO Klassik-prisen i Tyskland. Hun er kendt for sin alsidighed og tolkning af et bredt spektrum af musikalske stilarter, fra barok til samtidsmusik.

PROGRAM
G. Fauré: Pavane
E-P. Salonen: Sinfonia Concertante
A. Bruckner: Symfoni nr. 4, “Den romantiske”

TID OG STED
Torsdag 14. november 2024 kl. 19.30
Symfonisk Sal, Musikhuset Aarhus
Thomas Jensens Allé 2
8000 Aarhus

MEDVIRKENDE
Aarhus Symfoniorkester
Pierre Bleuse, dirigent
Iveta Apkalna, orgel

BILLETTER
100-345 kr.
Aarhus Symfoniorkesters billetsalg åbner i maj