17/11 2024 Ensemble 1585: Barokkens skæve eksistenser

Oplev Ensemble 1585 på Helsingør Theater i Den Gamle By. Programmet byder på nonner, bøsser og mordere – og deres ofre.

Søndagens koncert serverer musikhistoriens mest kulørte personligheder – og deres musik. Händel var, som det så smukt hed dengang, ”meget diskret omkring sit privatliv”. Leonarda var nonne og sågar en overgang priorinde, Pandolfi måtte gå i landflygtighed i Spanien efter at have myrdet en kastratsanger og Leclair blev selv myrdet – muligvis af hans fraskilte kone, måske af hans nevø, der ville sikre sig arvens øjeblikkelige udbetaling. Nicolaus Bruhns var elev af Buxtehude, og han døde allerede som 30-årig. Han var så dygtig, at han inden da nåede at være komponist ved det danske hof, og han blev ligeledes årsag til en voldsom konflikt mellem byerne Husum og Kiel, som begge var interesserede i at få ham ansat. Han valgte Husum, som derefter prompte fuppede ham læsterligt og nægtede at udbetale den høje løn, der havde været årsagen til, at han besluttede sig for denne by.

Ensemble 1585 består af 3 excentriske professorer og to tjekkede yngre damer, der har fundet sammen i deres kærlighed til de mere upåagtede hjørner af barokken og til tidens ornamentik og pragtglæde. Professor Mo Yi, violin, Ida Spang-Hanssen, p.t. Det Kgl. Kapel, violin, Gert von Bülow, tidl. professor i Rostock, cello, professor Ulrik Spang-Hanssen, orgel og domkantor Anne Agerskov, cembalo.

Det danske barokensemble Ensemble 1585 blev stiftet i 2018 med anerkendte solister, der har specialiseret sig i barokkens ornamentik og drive hele livet. Ensemblet går imod vor egen tids trend med at skære alting ind til benet, og dyrker i stedet fyldighed i klangen, overdådig ornamentik og den uimodståelige rytmiske fremdrift, som er barokkens egentlige udtryk.

PROGRAM
Georg Friedrich Händel: Sinfonia i B-dur
Isabella Leonarda: Kantate “Purpurei flores”
Giovanni Pandolfi Mealli: Violinsonate
Nicolaus Bruhns: Kantate “Jauchzet dem Herren aller Welt”
Jean-Marie Leclair: Passacaglia

TID OG STED
Søndag 17. november 2024 kl. 12.00
Helsingør Theater
Den Gamle By
Viborgvej 2
8000 Aarhus C

MEDVIRKENDE
Violinist Mo Yi, professor ved Det Jyske Musikkonservatorium
Violinist
Ida Spang-Hanssen, freelance violinist og solist fra DJM
Cellist Gert von Bülow, tidligere professor ved Rostock Hochschule für Musik
Organist Ulrik Spang-Hanssen, professor ved Det Jyske Musikkonservatorium
Organist (cembalo) Anne Agerskov, domkantor ved Aarhus Domkirke

BILLETTER
Information følger