11/11 2022: Fyraftenskoncert med Samuel Kummer

Indled weekenden med en koncert med Samuel Kummer – skræddersyet til Sct. Pauls Kirke og med Samuel Kummers egen færdiggørelse af Bachs sidste, ufuldendte fuga.

Programmet er skræddersyet til orglet i Sct. Pauls Kirke med hovedvægten lagt på værker af barokmusikkens mestre: Johann Sebastian Bach, Antonio Vivaldi og Diderich Buxtehude samt en improvisation i ”antik stil” ved Samuel Kummer med titlen: ”Fantasia in stile antico”. Heri demonstreres Samuel Kummers ry for at være en formidabel improvisator ved orglet.

På programmet finder man udvalgte satser af Bachs store værk ”Kunst der Fuge”. “Kunst der Fuge” består af en samling fugaer og kanoner. Den sædvanligste version indeholder 14 fugaer og fire kanoner, men værket fuldendtes ikke af Bach, og den sidste fuga slutter brat. Komponisten havde nemlig fået en øjensygdom og kunne derfor ikke fuldende værket. Ved koncerten i Sct. Pauls Kirke opføres denne sidste sats imidlertid i Samuel Kummers egen version.

Siden Samuel Kummer i 2009 opførte alle satser i ”Kunst der Fuge”, har det hængt ved ham og haft en særlig betydning for ham. I 2021 udkom hans indspilning af værket ved det verdensberømte orgel i Wenzels kirken i Naumburg bygget af orgelbyggeren Hildebrandt i 1746.

OM SOLISTEN:

Samuel Kummer er født i Stuttgart i 1968. Her studerede han på konservatoriet ved Christoph Bossert, Werner Jacob og Ludger Lohmann (som gæstede Sct. Pauls Kirke til orgelfestivalen i november 2020). Foruden et stort orgelrepertoire er Kummer kendt for sine evner som en dygtig orgelimprovisator, hvilket han i 1997 modtog en æresbevisning for. Han har studeret improvisation hos Willibald Bezler, Wolfgang Seifen og Hans Martin Corint.

Siden 1988 har Samuel Kummer givet orgelkoncerter i mange europæiske lande, Rusland, USA, Centralamerika og Japan. Han har været inviteret til at spille i de mest kendte katedraler som Versailles, Bruxelles, Riga, Köln, Regensburg og koncerthuse som Tschaikowsky Conservatory, St. Petersburg Philharmonic, Mormon Tabernacle i Salt Lake City og Tokyo (Opera City, Suntory Hall, Lilia Hall). Som solist har han spillet sammen med  Den russiske Statsfilharmoni, Dresden Staatskapelle og Dresdner Philharmonie.

Samuel Kummer er prisvinder af internationale orgelkonkurrencer. I 1996 vandt han 1. prisen ved “Concours L’Europe et L’Orgue” i Maastricht. Efter 7 år som organist og kantor ved Martinskirken i Kirchheim tiltrådte han i 2005 stillingen som organist ved Frauenkirche i Dresden. Her er han primus motor i koncertrækken “Dresden Organ Cycle”, der er et samarbejde mellem Frauenkirche, Kreuzkirche og Hofkirche i byen.

PROGRAM
Johann Sebastian Bach (1685-1750): Præludium og fuga i g-mol (BWV 535)
Dieterich Buxtehude (1637-1707): Fantasia super „Nun freut euch, lieben Christen gmein“ (BuxWV 210)
Samuel Kummer (1968-): Fantasia in stile antico (improvisation)
Antonio Vivaldi (1678-1741): L’ Estro Armonico (op. 3)
Antonio Vivaldi: Concerto nr. 10 i h-mol for 4 violiner og orkester (Orgeltranskription: Guy Bovet)
Johann Sebastian Bach: fra „Die Kunst der Fuge“ (BWV 1080):
Contrapunctus I
Contrapunctus VI a 4 in Stylo francese
Contrapunctus X
Fuga a 4 Soggetti (Samuel Kummers færdiggørelse af forlægget til Bachs sidste, ufuldendte fuga)

TID OG STED
Fredag 11. november 2022 kl. 17.00
Sct. Pauls Kirke
Sct. Pauls Kirkeplads 1
8000 Aarhus

MEDVIRKENDE
Samuel Kummer

BILLETTER
50 kr. – købes ved døren