11/11 2022: H. C. Andersens Eventyrsymfoni

Oplev H. C. Andersens Eventyrsymfoni – fem tonedigte for orgel.

Nattergalen, Den lille pige med svovlstikkerne, Tællelyset, Snedronningen og Metalsvinet er titlerne på fem af H. C. Andersens elskede eventyr, og samtidig er historierne grundlaget for et nyt storværk for soloorgel af fem anerkendte danske komponister. Værket er bestilt af domkantor og organist ved Aarhus Domkirke, Anne Agerskov, og ved denne late night koncert skal det opføres for allerførste gang. Det sker på det fantastiske instrument i Aarhus Domkirke som en del af Aarhus Symfoniske Orgelfestival.

Komponisterne Willy Stolarczyk, Signe Lykke, Line Tjørnhøj, Morten Ladehoff og Wayne Siegel bidrager hver med en sats til værket med en helt personlig fortolkning af et H. C. Andersen-eventyr, og har haft fuldstændig frie hænder til at tappe ind i Andersens på én gang smukke og barske fortællinger.

Koncerten bliver en helhedsoplevelse, idet Lykke Appelon læser op af H. C. Andersens eventyr undervejs, og Simon Gorm Eskildsen har skabt fem malerier til værket. “Jeg har med dette projekt været meget fascineret af øjebliksbilleder,” fortæller Simon Gorm Eskildsen. “Malerier som understøtter musikken og sætter scenen for Andersens eventyr. Men samtidig ville jeg give malerierne en temporal dimension, for at binde dem sammen med musikken. Resultatet er blevet til fem tredimensionelle malerier som musikken leder os igennem. Et fastfrosset øjeblik til hvert eventyr.”

OM ANNE AGERSKOV
“Mange identificerer udelukkende orgelmusik med salmesang og kirkegang, men dette vidtspændende instrument er med sine muligheder indenfor klangvariationer og -farver en uendelig kilde til musikalsk inspiration.

Der findes mere end 20.000 orgelkomponister, som har skrevet musik for f.eks. kor og orgel, orkester og orgel, instrumental- og vokalsolister og orgel, end videre foreligger en verden med endnu ukendt musik for solo orgel, som i den grad har brug for, at nysgerrige musikere opdager den og sørger for dens udbredelse.

Jeg håber på, at kunne hjælpe med at udbrede kendskabet til mindre kendt eller fuldstændig ukendt repertoire, som fortjener at blive spillet og hørt, men naturligvis også give et bud på det allerede kendte og elskede orgelrepertoire, og med vedkommende og spændende koncerter vække det klassiske publikums slumrende interesse for instrumenternes dronning, orglet!”

PROGRAM
Wayne Siegel: Metalsvinet
Line Tjørnhøj: Candle
Willy Stolarczyk: Nattergalen
Morten Ladehoff: Speilgran
Signe Lykke: Svovl

TID OG STED
Fredag 11. november kl. 21.30
Aarhus Domkirke
Store Torv
8000 Aarhus

MEDVIRKENDE
Anne Agerskov, organist
Simon Gorm Eskildsen, illustrator
Lykke Appelon, fortæller

Gratis adgang