Bernsteins symfoniske salmer

Med temaet ’Orgel og….’ har vi i år valgt at tage del i fejringen af Leonard Bernsteins 100 år jubilæum, med opførelsen af hans mest berømte korværk Chichester Psalms der er skrevet som en suite af Davidssalmer. Udover dette værk kan man høre Pierre Cochereau’s Bolero for orgel og lilletromme samt orgel og vokalværker af Maurice Duruflé.

Før koncerten har man mulighed for at deltage i en kort forelæsning kl. 15.15 ved lektor Steen Kaargaard Nielsen, Århus Universitet, der vil tale om Bernstein som musiker og komponist i særlig sammenhæng med eftermiddagens program.

Orglet spiller en central rolle i Bernsteins værk og bliver denne eftermiddag betjent af domorganist Kristian Krogsø. Værket blev bestilt af dekanen ved Chichester Cathedral Walther Hussey i 1965 og var tænkt som et værk der skulle kunne indgå i en liturgisk sammenhæng i kirken med et nyt og vitaliserende musikalsk sprog. Hussey ville gerne at Bernstein skulle bidrage med noget af den rytmisk kraft og melodiske spændstighed man hørte i West Side Story. Bernsteins eget titelforslag var oprindeligt ’Psalms of Youth’, men da værket var færdigt, var det så kompliceret for de optrædende, at han ikke mente det var foreneligt med ordet Youth. Derfor endte det med Chichester Psalms. Værket synges på hebraisk og er måske det eneste af sin slags der er blevet et standardværk i den vestlige kortradition.


Organist Kristian Krogsøe (Danmark) blev som 24-årig udnævnt domorganist ved Danmarks største kirkeorgel i Aarhus Domkirke. Han er uddannet i Berlin og ved Det Jyske Musikkonservatorium, hvor han nu underviser i orgel. Som solist med orkester har han bl.a. optrådt på Berliner Staatsoper med dirigent Daniel Barenboim og ikke mindst med Aarhus Symfoniorkester på det nye symfoniske orgel i Musikhuset. Hans debut-cd med Maurice Duruflés samlede orgelværker har høstet stor international anerkendelse og har modtaget den tyske kritikerpris Preis der Deutschen Schallplattenkritik. Krogsøe er en af Danmarks mest efterspurgte koncertorganister og er som sådan virksom i ind- og udland.

Slagtøjsspiller Henrik Larsen (Danmark) er leder af slagtøjsuddannelsen ved Det Jyske Musikkonservatorium. Som lærer har han desuden holdt masterclasses verden over. Han favner bredt som solist og kammermusiker, og repertoiret spænder fra den klassiske musik over moderne og eksperimenterende musik til musikteater. Som ensemblemusiker har han gennem de sidste 10 år været med til at opbygge en række faste ensembler, der i blandt Voz Nueva (guitar, sang og slagtøj) og Duo KAPOW! (saxofon og slagtøj), der begge har vundet priser ved DR’s kammermusikkonkurrence, og som begge er cd-aktuelle i den kommende tid.

Harpist Mette Nielsen (Danmark) begyndte som 16-årig at modtage undervisning i harpe, og kom senere ind på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium hos Sonja Gislinge og senere på Indiana University, Bloomington, USA hos Susann McDonald. Tog diplomeksamen og blev derefter optaget på solistklassen i Århus, men fortsatte sine solistår i Bloomington. Fik efter endt uddannelse et års kontrakt i Radio Underholdningsorkester og derefter blev det til assistentjobs i alle landsdelsorkestrene, Det Kgl. Kapel og Radiosymfoniorkestret. Nielsen blev ansat i Aalborg Symfoniorkester i 2002, og har også været med siden oprettelsen af Århus Sinfonietta og dermed spillet meget ny kompositionsmusik. Optræder stadig solist med bl.a. Århus Sinfonietta, Randers Kammerorkester, Sundsvall Kammerorkester og Ålborg Symfoniorkester.

Korleder Anders Gaden (Danmark) er uddannet ved Det Jyske Musikkonservatorium som organist og kantor. Han færdiggjorde sin uddannelse i 1995. Gaden har studeret korledelse hos Søren Birch, Alice Granum og Erling Kullberg. Han har optrådt ved talrige kirkekoncerter, både som dirigent, orgelsolist og akkompagnatør. Gennem sit mangeårige virke som formand for Dansk Amatørkor Unions musikudvalg har Gaden været med til at videreuddanne kordirigenter, både som arrangør af kurser og som instruktør på dirigentkurser.


Medvirkende:
Kristian Krogsøe, orgel
Henrik Larsen, slagtøj
Mette Nielsen, harpe
Det ny kammerkor
Anders Gaden, korleder

Værker:

Maurice Duruflé (1902-1986): Prélude et fugue sur le nom d’ALAIN (op. 7)
Maurice Duruflé: Quatre Motets sur des thèmes grégoriens (op. 10)
1 Ubi caritas et amor
2 Tota pulchra est
3 Tu es Petrus
4 Tamtum ergo
Pierre Cochereau (1924-1984): Boléro sur un thème de Charles Racquet
(improvisation fra 1973 noteret af Jean-Marc Cochereau)
Leonard Bernstein (1918-1990): Chichester Psalms
1 Psalm 108 v. 2, Psalm 100
2 Psalm 23, Psalm 2 v. 1-4
3 Psalm 131, Psalm 133 v. 1

Billetter:
50 kr.
Købes ved indgangen

Tid og sted:
Helligåndskirken, Aarhus
Søndag den 18. november 2018 kl. 16