5/11 2020: Åbningskoncert: I gådernes katedral

Nyfunden orgelsymfoni af Gaston Litaize spilles for første gang – af en af komponistens elever.

Åbningskoncerten i Aarhus Symfoniske Orgelfestival byder på musikalske gåder og genskrivninger – og orglet er både gennemgående tema og medspiller. Hovedværket er Litaizes hidtil ukendte symfoni med orgel, som aldrig har været spillet før. ”Jeg synes, at det er kolossalt spændende at uropføre et stykke af min gamle lærer, et stykke som ikke engang han selv nogensinde fik at høre i den form, det var tænkt. Vi skriver orgelhistorie i Aarhus,” siger solist og orgelprofessor Ulrik Spang-Hanssen om koncerten.

Det eneste instrument, der er lige så storslået som orglet, er symfoniorkestret! Det vidste både Webern og Elgar. De har begge haft fingrene i Bach, så musikken får helt nye ører; på hver deres (meget forskellige) facon knækker de koden om Bachs betydning i dag. Til sidst kommer vi omkring musikhistoriens største og mest velklingende gåde: Elgars Enigma-variationer, hvor orglet slutter sig til orkestret i den monumentale slutning. Der er ingen ende på orglet ved denne koncert.

PROGRAM
Anton Webern (1883-1945): Johann Sebastian Bach: Fuga (2. Ricercata) a sei voci aus „Das musikalische Opfer“. Für Orchester gesetzt
Gaston Litaize: Symfoni med orgel
Edward Elgar: Fantasia & Fugue (for orkester)
Elgar: Enigma-variationer

TID OG STED
Torsdag 5. november 2020 kl. 19.30
Symfonisk Sal, Musikhuset Aarhus
Thomas Jensens Allé 2
8000 Aarhus

MEDVIRKENDE
Aarhus Symfoniorkester
Gerhard Markson, dirigent
Ulrik Spang-Hanssen, orgel

BILLETTER
Billetsalget åbner ultimo maj