HYBRIDORGLET I HELLIGÅNDSKIRKEN

HYBRID

Hybrid er blevet et moderne ord, som vi i dag primært forbinder med biler, der kan køre på både el og benzin. Altså en sammenkobling af to forskellige elementer, der dog kan det samme; nemlig sørge for at bilen kan køre. Så betydningen af ordet ‘hybrid’ er altså en kobling eller krydsning af to forskellige elementer, som tilsammen danner en bastard. I kirkeorglernes verden er hybriden en sammenbygning af det traditionelle pibeorgel og det digitale orgel.

Denne løsning blev aktuel for Helligåndskirken i 2012, da vores Bruno Christensen‑orgel fra 1984 blev bygget sammen med et digitalt orgel fra den amerikanske orgelproducent Allen Organs. At kalde vores orgel for en bastard er nok ikke helt forkert, men ordets negative klang yder slet ikke instrumentet retfærdighed. 

Orglet er det første hybrid orgel, Allen Organs installerer i Danmark, og kombinationen af den gedigne danske orgelbygningstradition og den senest udviklede teknologi indenfor digitalorgler har resulteret i et fornemt instrument. De digitale orgelstemmer er samplede stemmer fra pibeorgler rundt omkring i verden, alle instrumenter skabt af de mest berømte orgelbyggere. At sample er i dette tilfælde at optage lyde fra orgelpiber og via en særlig teknik genskabe den naturlige lyd af en orgelpibe.

I dag er teknologien så udviklet, at man – via en loop-teknik og en computer, der med avancerede algoritmer sørger for, at tonen varieres på helt uforudsigelige måder – kan skabe en tone, der nærmest er umulig at skelne fra en naturlig tone skabt i en orgelpibe. På denne måde kan man skabe et orgel, hvor den akustiske orgelpibe og højtaleren kan fungere side om side og tilsammen danne et helstøbt instrument.

Orglet er på 65 stemmer + 6 transmissioner, og instrumentet kan betjenes fra et mobilt spillebord. Hybridorglet blev som projekt muliggjort af en donation fra Herman Sallings Fond.